Contacteer ons!
Gepubliceerd op 02 apr 2024

Blusdekens voor eenmalig gebruik voor elektrische auto’s

De Belgische automarkt is al enkele jaren in constante evolutie, met een aanzienlijke toename van het aandeel van elektrische en hybride auto’s. Deze vertegenwoordigen nu 11% van de markt en noteren een jaarlijkse groei van 50%.

Deze opwaartse trend van elektrische en hybride voertuigen zal de komende jaren nog toenemen. Daarom is het cruciaal om te anticiperen op de specifieke risico's inzake brandveiligheid en deze te voorkomen. Een beschadigde batterij kan bijvoorbeeld spontaan ontbranden en meerdere dagen branden, wat specifieke uitdagingen inzake veiligheid met zich meebrengt.

Met het oog op deze groeiende vraag is het absoluut noodzakelijk om strenge normen en certificeringsprotocollen op te stellen voor blusdekens die bestemd zijn voor deze voertuigen. In deze context heeft ANPI onlangs de Technische Nota NTN ANPI 187-L gepubliceerd betreffende blusdekens voor eenmalig gebruik voor elektrische auto's - zie hieronder.

Wat bevat de NTN ANPI 187-L Blusdekens voor eenmalig gebruik voor elektrische auto’s? 

De Technische Nota NTN ANPI 187-L definieert de eisen voor de certificering van blusdekens voor elektrische auto’s, in overeenstemming met de ANPI- en/of BENOR-regelgeving. Deze nota heeft als doel het definiëren van het toepassingsgebied, de specifieke eisen en de identificatieprocedures die moeten worden toegepast om de conformiteit van blusdekens met de veiligheidsnormen te garanderen.

Wat zijn de belangrijkste punten van deze Technische Nota?  

  • Toepassingsgebied : De NTN ANPI 187-L heeft betrekking op blusdekens voor elektrische auto’s waarbij: 
    • onderscheid wordt gemaakt tussen blusdekens voor eenmalig en voor meervoudig gebruik,  
    • de nadruk wordt gelegd op professioneel gebruik door de brandweer.
  • Normatieve referenties: EN 1869:2019 en EN 3-7+A1:2007 worden gebruikt voor de testen voor blusdekens.
  • Identificatie/markering van de producten: Gedetailleerde richtlijnen worden gegeven voor het markeren van blusdekens en houders/verpakkingen? om traceerbaarheid en gebruikersbegeleiding te garanderen.
  • Nazicht van de conformiteit: De testprocedures worden beschreven om te waarborgen dat de producten beantwoorden aan de veiligheids- en prestatienormen.
  • Constructie: De specificaties voor het materiaal van het blusdeken, de grootte, het gewicht en het ontwerp van de houder/verpakking? worden uitvoerig beschreven om efficiëntie en gebruikersvriendelijkheid te garanderen. 
  • Algemene prestatie: De eisen inzake de flexibiliteit van het blusdeken, de hanteerbaarheid en de elektrische weerstand worden gespecificeerd. 
  • Prestatie in geval van brand: De testprotocollen worden beschreven voor de CAR-brandtest die gerealiseerd wordt op een echte auto-setup. 
  • Bijlagen: De testomstandigheden en -procedures voor de CAR-brandtest en de heptaan-prestatietest worden verstrekt.

De zich snel ontwikkelende markt voor blusdekens voor elektrische auto's, met elk jaar talrijke nieuwe beschikbare producten, benadrukt het cruciale belang van een exhaustieve Technische Nota inclusief testen. Dit garandeert dat de beschikbare producten voldoen aan gedefinieerde veiligheids- en prestatie-eisen en biedt de consumenten zekerheid over de betrouwbaarheid van deze essentiële veiligheidsvoorzieningen. 

Het doel van deze Technische Nota is om een volledige lijst met eisen te bieden, samen met gedetailleerde testprotocollen, met het oog op de beoordeling en certificering van blusdekens voor elektrische auto’s. 

Door het verstrekken van duidelijke criteria en kwaliteitsnormen is deze Technische Nota een essentiële referentie voor het waarborgen van de veiligheid van de gebruikers en de bescherming van goederen tegen brand in de specifieke context van voertuigen, met name elektrische auto's, waar de risico's en uitdagingen kunnen verschillen van die van conventionele voertuigen met verbrandingsmotor.

Hoe de NTN ANPI 187-L verkrijgen? 

De NTN ANPI 187-L is te koop via onze e-shop.

Wat is een blusdeken? 

Het blusdeken is vervaardigd uit brandwerend materiaal (een stof die van nature brandbare materialen moeilijk ontvlambaar maakt) dat kan worden gebruikt om batterijbranden in elektrische of hybride auto's te bestrijden. Het blusdeken heeft als doel het vuur onmiddellijk onder controle te houden, te smoren of te doven (door de zuurstoftoevoer te stoppen) zodat het niet overslaat naar bijvoorbeeld andere voertuigen.

Het blusdeken is de veiligste oplossing in afwachting van de aankomst van de brandweer.

Hoe werkt een blusdeken? 

Het blusdeken werkt als een brandwerende barrière rond de auto waardoor de rookontwikkeling zeer snel afneemt en de verspreiding van de vlammen naar de omgeving wordt voorkomen (parking, andere elektrische auto's, enz.).

Pictogram blusdeken 

Pictogrammen kunnen worden gebruikt om de locatie van blusdekens op parkeerplaatsen of rond elektrische voertuigen te signaleren.

Kwaliteitsmerken