Contacteer ons!
Gepubliceerd op 24 mrt 2021

In de nacht van 9 op 10 maart 2021 brak een brand in één van de vier datacentergebouwen van OVH in Straatsburg  (F), het gebouw is verwoest, één tweede gebouw is ernstig beschadigd. De stroomvoorziening van de 4 servercentra werd afgeschakeld, wat gevolgen had voor de 29.000 servers.

Sommige branden roepen meer vragen op dan andere. Hoe kan een datacentrum van nationaal belang voor Frankrijk, - maar ook van internationaal belang- ook Belgische sites waren daar gehuisvest -, het slachtoffer worden van een brand van zo een dergelijke omvang?

In een tijd van alles - of bijna alles – digitaal, zijn datacenters belangrijker dan ooit voor onze economieën en het voortbestaan van onze bedrijven. Daarom moeten zij een zeer hoog beschermingsniveau bieden. Was het hier het geval? 

Volgens de pers, lijkt het duidelijk dat dit datacenter niet goed was uitgerust om de brand effectief te kunnen bestrijden, of zo ja, waarom werkten de automatische blusmiddelen niet? Het onderzoek zal een antwoord moeten geven op de brand die plaatsvond in de nacht van 9 op 10 maart 2021.
Ook zal men moeten zoeken naar de oorzaak van de hevige rookontwikkeling in de avond van 19 maart 2021. Door het talrijke  personeel dat bezig was met het reactiveren van de servers die nog steeds geblokkeerd waren door de eerste brand, kon snel de waarschuwing geven en de oorzaak bepalen op het niveau van een container met batterijen.

Deze ramp moet ons eraan herinneren dat het niet volstaat uw gegevens te beschermen tegen cyberaanvallen. Bent u bewust van het belang van fysieke bescherming van uw datacenter, en uw server zelf tegen brand, diefstal, vandalisme en natuurelementen? 
We zullen in een toekomstige Fire & Security Alert Magazine terugkomen op de veiligheid van datacentra, maar laten wij u al herinneren van de noodzakelijkheid om back-ups uit te voeren, deze op aparte brandwerende gebouwen of compartimenten te vestigen, en voor automatische branddetectie- en blussystemen aangepast aan het risico te zorgen.

Onze DTD 173 "Initiële inspectie, verificatie, onderhoud en periodieke inspecties - De betrouwbaarheid van brand- en diefstalbeveiligingsuitrusting en -installaties"
zal u herinneren aan de stappen die elke manager moet nemen om de betrouwbaarheid van zijn uitrustingen te verzekeren. 
Brandbeveiliging is een keten waarin elke schakel telt. Het is ook de rol van ANPI en zijn INSPECTIE-afdeling om de kwaliteit van de schakels in uw brandveiligheidsketen te garanderen.

Kwaliteitsmerken