
Brand in "Sanglier des Ardennes" in Durbuy
Onlangs werd de Sanglier des Ardennes, een bekend restaurant in de stad Durbuy, het slachtoffer van een brand die grote schade veroorzaakte.
De brand lijkt te zijn begonnen in de keukens, bij een houtskooloven, en zich vervolgens te hebben verspreid naar de afzuigbuizen in de keukeninstallaties.
Naast de warmtebronnen die gewoonlijk aanwezig zijn in professionele keukens, vormen deze afzuigbuizen een groot gevaar voor de naburige gebouweninfrastructuur. Door hun functie zijn hun wanden permanent bedekt met vettige aanslag van het koken in de keuken. Een te grote temperatuurstijging in deze buizen (bijvoorbeeld door een keukenbrand) kan deze afzettingen en hun dampen doen ontbranden, waardoor ze zeer snel in een waar inferno veranderen, door de warmte-inbreng van de onderliggende brand, maar ook door de luchtstroom die inherent is aan de installatie, waardoor de brand zich snel en hevig ontwikkelt in de buis.
Onderstaande grafiek is afkomstig van een test uitgevoerd door ANPI op een brand in een afzuigbuis, zoals beschreven in de norm EN 17446. Het illustreert de evolutie van de temperatuur en het verschijnen van de brand in de buis.
De snelle temperatuurstijging in de buis toont aan dat het over de gehele lengte een warmte- en/of vlambron wordt en daarmee een ontstekingsbron vormt voor alle nabijgelegen infrastructuur. Hierbij is het van groot belang hoe de buis en de ondersteunende structuren binnen de omliggende infrastructuur zijn geïnstalleerd. Gezien de hoge temperaturen die bereikt worden, kan elk element dat direct in contact staat met de buis een potentiële brandhaard worden. Het naleven van de installatievoorschriften van de fabrikant is daarom cruciaal om incidenten te voorkomen
Certificering van professionele keukens
ANPI biedt fabrikanten van blussystemen voor professionele keukens tests aan om een certificering te verkrijgen volgens de Europese norm EN 17446:2021(A1:2024), die de vereisten op het gebied van blusprestaties voor deze systemen oplegt. Tests uitgevoerd door ANPI op dergelijke afzuigbuizen tonen aan dat de temperatuur in enkele seconden meer dan 500°C bereikt wanneer er brand uitbreekt. Zodra deze stijging experimenteel wordt waargenomen en volgens de criteria die door de norm worden opgelegd, wordt het blussysteem van de buis geactiveerd. Er wordt dan een snelle daling van de temperatuur waargenomen, wat aangeeft dat de brand in de buis is geblust en dat het blusapparaat heeft gewerkt.
Dan rijst de vraag: wat zou er gebeuren als het blussysteem niet handmatig werd geactiveerd na het controleren van de temperatuurstijging in de buis? Er is alle reden om aan te nemen dat de temperatuur zou blijven stijgen, wat waarschijnlijk zou leiden tot degradatie van de buis en het verschijnen van vlammen aan de buitenkant, of zelfs tot breuk, zoals we al hebben waargenomen bij het uitvoeren van dergelijke tests.
Het is begrijpelijk dat deze verschijnselen en het temperatuurgedrag in de afzuigbuizen een groot gevaar vormen, in die zin dat ze een brand, die aanvankelijk in een keuken aanwezig was, kunnen verspreiden naar een heel gebouw.
Om een bescherming te bieden die verder gaat dan de vereisten van de Europese norm EN 17446:2021(A1:2024), biedt ANPI een Technische Nota aan, NTN 185-L, die de prestaties van de automatische activeringsinrichting van het blussysteem beoordeelt. De Europese norm vereist de aanwezigheid van een dergelijk activeringssysteem, maar geeft geen eisen voor de prestaties ervan.
ANPI wil de brandveiligheid in professionele keukens verbeteren en biedt daarom, via de NTN 185-L, tests en certificeringen aan om de prestaties van het automatische ontgrendelingssysteem te beoordelen. Deze tests vereisen een infrastructuur die vergelijkbaar is met de infrastructuur die door de Europese norm wordt vereist en kunnen dus gelijktijdig worden uitgevoerd.
Door het verkrijgen van EN 17446 en NTN 185-L certificering door middel van testen uitgevoerd door ANPI, kunnen fabrikanten van blussystemen voor professionele keukens er zeker van zijn dat ze producten aanbieden die niet alleen effectief zijn, maar ook snel branden onder controle krijgen!
Certificering van installateurs
Bovendien biedt ANPI een certificering aan installateurs om te voldoen aan de vereisten van de Europese norm EN 16282-7 2024, waarin de vereisten zijn vastgelegd voor de manier waarop professionele keukens bij klanten moeten worden geïnstalleerd.
Voordeel voor de gebruikers
Brandblusinstallaties die op deze manier gecertificeerd zijn, bieden hun gebruikers optimale bescherming tegen incidenten en voldoen volledig aan de geldende normen. Ter informatie is de conformiteitsverklaring van deze norm aan het einde van dit artikel te vinden. Aarzel niet om een beroep te doen op de ANPI-inspectiediensten om uw huidige keukens te valideren.
ANPI biedt haar diensten en tests aan om incidenten zoals die in de “Sanglier des Ardennes” te voorkomen. Gebruikers van door ANPI gecertificeerde blussystemen kunnen dus hun knowhow doorgeven aan hun klanten zonder het ergste te hoeven vrezen.
De brand in de "Sanglier des Ardennes" brengt opnieuw de dringende noodzaak onder de aandacht om professionele keukens aan de normen te laten voldoen. Hoewel – en dit willen we benadrukken – de precieze oorzaak van deze brand nog onbekend is, wijzen alle getuigenissen naar de keuken of de afzuigbuizen ervan. ANPI, een belangrijke actor op het gebied van brandpreventie, wil opnieuw benadrukken dat er normen bestaan op dit gebied. Keukenbranden komen immers zeer vaak voor, zoals blijkt uit de aandacht die normalisatieorganisaties eraan besteden en de voortdurende updates van de relevante normen.