Contacteer ons!
Gepubliceerd op 15 sep 2023

Al talrijke jaren hebben sprinklerinstallaties bewezen betrouwbare brandbeveiligingssystemen te zijn.

Om de absolute doeltreffendheid van deze systemen in geval van brand te garanderen, moet naast de vereiste periodieke inspecties een specifieke controle worden uitgevoerd na 15 jaar voor installaties die niet permanent onder water staan (en daarna elke 7,5 jaar) en na 25 jaar voor installaties die permanent onder water staan (en vervolgens elke 12,5 jaar).

Een van de taken als onderdeel van deze inspectie is het nemen van sprinklerkoppen in de installatie.  Deze zijn immers onderhevig aan de slijtage van de tijd en de invloed van atmosferische omstandigheden en vormen dus een gevoelig onderdeel van de installatie. Kalk, corrosie, aanwezigheid van micro-organismen, bacteriële aanhechtingen, evenals ophoping of afzetting van residuen, maar ook een afwijking in de eigenschappen kunnen de goede werking van het blussysteem ernstig verstoren.

Welke parameters worden beoordeeld op sprinklerkoppen?

  • meting van de k-coëfficiënt, die overeenkomt met het debiet dat door de sprinklerkop wordt geleverd;
  • activering bij 1 bar, om te controleren of de sprinklerkop correct opent bij lage druk;
  • nazicht van de activeringstemperatuur;
  • nazicht van de verspreiding van het water.

Moeten sprinklerkoppen worden gecontroleerd tijdens periodieke inspecties?

Periodieke inspecties zijn verplicht en worden door onze inspecteurs om de zes maanden onder accreditatie uitgevoerd om tal van criteria te controleren (meer informatie vindt u hier). Tijdens deze inspectie beveelt ANPI aan om de sprinklerkoppen individueel (of steekproefsgewijs) te bemonsteren en hun volledig goede werking te controleren.

Moeten sprinklerkoppen worden geïnspecteerd buiten de periodieke inspecties (om de 6 maanden of 15/25 jaar)?

ANPI beveelt ook aan om in specifieke omstandigheden individuele monsters (of steekproeven) van sprinklerkoppen te nemen:

  • schokken;
  • storing;
  • werkzaamheden of onderhoud uitgevoerd in de nabijheid;
  • in geval van twijfel.

Technische nota NTN 126 –I – Bedrijfszekerheid van sprinklerinstallaties

Deze basiseisen komen rechtstreeks uit de Europese normen (EN 12845) en reglementen (CEA 4001). Maar om ze in de praktijk te kunnen brengen, heeft ANPI een NTN 126-I opgesteld waarin een inspectieprotocol wordt beschreven dat kan worden gebruikt om de bedrijfszekerheid van sprinklersystemen na een bepaalde periode te onderzoeken. Eén aspect van het protocol is het testen van sprinklerkoppen, wat door onze laboratoria kan worden uitgevoerd. Het andere deel van het protocol, dat bestaat uit endoscopie en diktemeting van de leidingwanden, wordt uitgevoerd door onze operators, die speciaal voor deze opdracht zijn opgeleid.

Onze jarenlange ervaring op dit gebied leert ons dat gebruikers van gebouwen  uitgerust met automatische watersprinklersystemen de binnenkant van hun systemen wensen te laten controleren. Deze inspectie maakt geen deel meer uit van de periodieke inspectie van sprinklersystemen. Uit de praktijk blijkt echter dat dit aspect bijzondere aandacht verdient. De NTN 126-I van ANPI beschrijft een methode voor de inwendige inspectie van sprinklerleidingen. ANPI heeft ook het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Nederland ondersteund bij het opstellen van een testprotocol op basis van onze NTN 126-I richtlijn. Het doel van het protocol is om na de inspectie een beoordeling te kunnen geven van het prestatievermogen van de installatie met betrekking tot de inwendige staat van de leidingen en de werking van de sprinklers.

De NTN 126-I heeft betrekking op:

  • de uitvoering van de inspectie (hoe gebeurt de inspectie, welke punten worden geïnspecteerd, welke apparatuur wordt hierbij gebruikt);
  • evaluatiecriteria (wanneer is de installatie nog operationeel, wanneer moet er actie ondernomen worden en op welke manier);
  • het formaat van een toegankelijk inspectierapport;
  • de professionele eisen/bevoegdheden van de inspecteur (wat moet hij weten en kunnen doen om interne inspecties uit te voeren).

De NTN 126-I is verkrijgbaar via onze e-shop: NTN 126-I Bedrijfszekerheid voor sprinklers.

Aarzel niet ons te contacteren voor proeven op uw sprinklerkoppen: sales@anpi.be

Kwaliteitsmerken