Contacteer ons!
Gepubliceerd op 27 jan 2022

Twee recente drama's in de Verenigde Staten moeten ons herinneren aan het belang van preventieve maatregelen in woningen. Deze twee gevallen zijn illustratief. Ook in België kosten woningbranden te veel levens. In 2020 zijn 61 van de 66 dodelijke slachtoffers omgekomen bij een woning- of flatbrand.  

5 januari 2022 - 12 doden in Philadelphia

Ten minste 12 mensen, onder wie 8 kinderen, zijn omgekomen bij een brand in een flatgebouw van drie verdiepingen in de vroege uren van 5 januari 2022 in Philadelphia (VS).
Bij aankomst werden de brandweerlieden geconfronteerd met zware rook, hitte en beperkt zicht op alle verdiepingen van het gebouw. De brand bleek te zijn ontstaan in een keuken op de 2de verdieping.  Het gebouw, dat dateert uit 1920, was uitgerust met verschillende rook- en koolmonoxidedetectoren die bij de laatste inspectie door de plaatselijke diensten functioneel werden bevonden, maar deze blijken niet te hebben gewerkt. Het onderzoek zal moeten uitwijzen waarom. 
In het gebouw woonden 26 mensen, 8 op de eerste verdieping en 18 op de tweede en derde verdiepingen, aldus de brandweer. Dit aantal lijkt niet overeen te komen met de door het sociaal bureau verleende vergunningen. Volgens een update van de brandweer van Philadelphia richt het onderzoek zich op het ontsteken van een kerstboom door een kind.
Het onderzoek zal duidelijkheid moeten verschaffen over de verantwoordelijkheden van elke partij en  de oorzaak van de brand, de getroffen veiligheids- en evacuatiemaatregelen en de redenen voor het grote aantal slachtoffers.

9 januari 2022 - 19 doden in New York

19 mensen, waaronder 9 kinderen, zijn omgekomen bij een brand in een gebouw van 19 verdiepingen in de Bronx. Meer dan 60 mensen raakten gewond.
Weinig gebouwen in de Bronx voldoen aan de veiligheidsnormen. 
Een kachel zou de oorzaak zijn van de brand, die uitbrak in een duplexflat op de tweede en derde verdieping van het gebouw. De deur van het appartement werd opengelaten, en de rook kon zich verspreidde naar alle verdiepingen, wat het hoge aantal slachtoffers door rookinhalatie verklaart.

ANPI zal in de volgende FSA magazine van maart 2022 gedetailleerd verslag uitbrengen over de slachtoffercijfers voor woningbranden.

 

 

 

Kwaliteitsmerken