De wereld van de beveiliging is nu bewust geworden van de "cyber-kwetsbaarheid" van aangesloten toestellen, die des te meer in het gedrang komt als de aangesloten apparaten beveiligingstoestellen zijn!
Van 2013 tot 2019 is het aantal inbreuken van IOT-apparaten verdubbeld. Het is nu dringend noodzakelijk om cyberbeveiligingsnormen voor IOT-toestellen op te leggen en met name aan aangesloten brand- en diefstalbeveiligingsapparatuur en -componenten. Zonder sterke "cyberbescherming" worden ze onbetrouwbare gadgets.
ANPI wenst, net als alle andere actoren die zich inzetten voor een hoog kwaliteitsniveau van de beveiligingsproducten, de verschillende recente initiatieven ondersteunen en pleit voor één enkel praktisch kader zowel voor het testen van de beveiliging van de gegevens dan van de brand- en diefstalbeveiligingstechnologieën.
Op normatief niveau is het werk van IEC gericht op de IEC 62443-reeks van normen " Security for industrial automation and control systems ".
ETSI heeft de technische specificatie “TS 103 645 Cyber security for consumer internet of things” gepubliceerd.
De nieuwe VDS-richtlijn 3836 « Cyber security for systems and components » definieert de algemene eisen voor gebruikers- en toegangsbeheer, veilige opslag en overdracht van gegevens en validatie van interface-invoer door gebruikers of andere apparaten.
Bronnen :
- VdS makes digital innovations possible - and secure – Press release 03-02-2020 - www.vds-global.com