Contacteer ons!
Gepubliceerd op 14 feb 2023

ANPI voert zoutnevelcorrosietests uit

Het gebruik van metalen materialen heeft vele voordelen. Toch kan oxidatie een aanzienlijke impact hebben op het vlak van esthetiek maar vooral op het vlak van mechanische eigenschappen. Om het oxidatieverschijnsel zoveel mogelijk te beperken, is het voor ontwerpers en fabrikanten van essentieel belang om zoutsproeitests uit te voeren.

Met het oog hierop en om gunstig te reageren op een groeiende vraag van deze spelers, beschikt ANPI sinds enkele jaren over een gloednieuwe testkamer voor zoutnevel.

Zoutnevelcorrosietest

De zoutneveltest (ook wel zoutnevel genoemd) is een gestandaardiseerde evaluatie van de corrosieweerstand van metalen materialen. De test wordt daarom gebruikt om de corrosiebestendigheid van apparatuur te verifiëren en zo de betrouwbaarheid van producten tijdens de ontwikkelings-, ontwerp- en inbedrijfstellingscyclus te verbeteren.

Hoe werkt een zoutneveltest?

Talrijke internationale normen en specificaties definiëren de testprocedure en preciseren de voorwaarden voor het uitvoeren van zoutneveltesten: ISO 9227, ISO 11130, IEC 60068-2-52, ASTM B 117-85, enz.

ANPI is EN ISO/IEC 17025 door BELAC geaccrediteerd (certificaatnummer 003-TEST) om de volgende zoutneveltesten uit te voeren:

 • NBN EN IEC 60068-2-11;
 • NBN EN IEC 60068-2-52;
 • ISO 9227 (only neutral spray (NSS));

Dit soort testen wordt ook geregeld door verschillende productnormen, zoals:

 • EN 50155;
 • EN 50131-4;

waarvoor ANPI is uitgerust om zoutneveltesten uit te voeren.

Snelle degradatie van een product om de betrouwbaarheid ervan te testen en te verifiëren

Wij kunnen allerlei degradatietests uitvoeren met verschillende soorten spanningen die het best passen bij de faalwijzen die op deze materialen worden verwacht:

 • Mechanische belasting: torsie, buiging, rotatiebuiging, mechanische schokken, trillingen, akoestische trillingen, tractie/compressie, enz;
   
 • Elektrische belasting: dit omvat spanning, stroom, frequentie, elektrische schokken, enz;
   
 • Klimaat- of omgevingsbelasting: temperatuur en thermische cycli zijn de meest gebruikte belastingen. Andere belastingen kunnen worden toegepast, zoals ultraviolet licht, zoutnevel, stof, vochtigheid, enz;
   
 • Materiaalspecifieke belasting.

Waarom versneld testen?

Ontwerpers en fabrikanten zijn voortdurend op zoek naar manieren om de levensduur van apparatuur te verlengen en een grotere kosteneffectiviteit te bereiken terwijl een hoge productkwaliteit wordt gewaarborgd. Met zoutneveltesten kunnen producten aan veel hogere spanningen worden blootgesteld dan in normale omstandigheden, waardoor de betrouwbaarheid van apparatuur kan worden beoordeeld.

Meer informatie over onze tests: laboratoires@anpi.be

Een prijsofferte ontvangen : sales@anpi.be

 

Kwaliteitsmerken