Contacteer ons!
Gepubliceerd op 18 jan 2023

Het thema blijft actueel!

Uitvoeringsbesluit (EU) 2023/69 van de Commissie van 9 januari 2023 stelt dat de geharmoniseerde norm EN 15194:2017 (Elektrisch bekrachtigde fietsen - EPAC-fietsen)  voldoet niet met de essentiële veiligheids- en gezondheidseisen betreffende risico's in verband met extreme temperaturen, brand en explosies, zoals vereist bij Richtlijn 2006/42/EG (machines). 

Enkele Amerikaanse cijfers: 19 doden in de VS!

In de Verenigde Staten zijn in 2022 ten minste 19 mensen overleden als gevolg van branden en oververhitting van batterijen van elektrische fietsen, scooters en hoverboards, meldde de Amerikaanse Commissie voor Consumentenbescherming.
Volgens een woordvoerder van de brandweer van New York zijn alleen al in New York 208 branden voorzaakt door de lithium-ion batterijen van lichte elektrische voertuigen geweest. Ze hadden tot gevolg 142 gewonden en 6 doden.
In de VS eisen nu verschillende stemmen dringende maatregelen om het aantal incidenten terug te dringen, waaronder de naleving van specifieke normen voor in de handel gebrachte lithiumbatterijen (opgesteld door de Underwriters Laboratory - UL), verplichte productcertificering (afgeleverd door UL) en een verbod op de wederverkoop en het opnieuw conditioneren van gebruikte batterijen.

Raadpleeg het artikel: E-bike batteries raise safety concerns amid rise in fires: 'Very hard to examine' / Peter Charalambous,  in  ABC News 31.12.2022
https://abcnews.go.com/Technology/bike-batteries-raise-safety-concerns-amid-rise-fires/story?id=95617246

Preventietips:

Kwaliteitsmerken