De toezicht van het koken voor een paar seconden achterlaten, dat hebben we allemaal gedaan. De gevolgen kunnen dramatisch zijn.
Volgens de NFPA (VS) zijn kooktoestellen de belangrijkste oorzaak van huisbrand:
- 49% van de branden - 21% van de dodelijke slachtoffers - en 45% van de gewonden
Enkele NFPA-gegevens:
- 66% is te wijten aan de ontsteking van voedsel of andere kookproducten;
- 14% van de sterfgevallen waren te wijten aan de ontsteking van de kleding;
- bij 62% van de branden gaat het om kookplaten;
- 31% van de gevallen en 48% van de sterfgevallen zijn te wijten aan een gebrek aan toezicht;
- frituren is de kookmethode die het meest betrokken is bij branden.
Schakel uw kooktoestellen - zoals het fornuis of de friteuse - altijd uit voordat u ze onbeheerd achterlaat.
Bron: www.nfpa.org/cooking
Brandpreventietips en videos:
https://www.nfpa.org/cooking (in het Engels)
https://speelnietmetvuur.be/nl/brandveiligheid-keuken/